华北北京内蒙古河北山西天津东北辽宁黑龙江吉林华东山东浙江安徽江西 上海江苏福建华中河南湖北湖南华南广东海南广西西北陕西甘肃新疆宁夏青海西南重庆四川贵州云南西藏

您当前位置: 申博sunbet > 国家公务员 > 招考信息 > 考试通告

2020国考银保监会考试专业科目笔试考试纲要

申博sunbet官网     宣布时间: 2019-10-14     信息来源: 国家公务员录用系统     点击数:次

  报考中国银行保险监视治理委员会(以下简称“中国银保监会”)的考生于2019年11月23日下午加入专业科目笔试。考试所在设在全国各省会都市。为便于考生了解、准备和加入专业科目笔试,现将考试纲要宣布如下,供参考。

  一、职位类别

  凭据考录事情部署,中国银保监会2020年度公务员录用考试的全部职位列为银保监会特殊专业职位。报考中国银保监会的考生须凭据“银保监财经类、银保监财会类、银保监执法类、银保监盘算机类、银保监综合类”五类职位报考。请考生务必牢记自己所报考职位的类别,凭据相应类别答题,在答题卡“职位类别”一栏正确选择填涂。

  二、试题题型

  全部试题均为客观题,接纳选择题的方式(单项选择题或多项选择题)。考生须在答题卡中填涂答题,在试卷中答题视为无效。

  三、分值比例

  专业笔试满分100分,主要考查所报考职位应当具备的经济金融基础知识、相关专业知识和英语水平。经济金融基础知识占比10%,专业知识占比80%,英语占比10%。

  四、考试内容

  考生应掌握经济金融基础知识,及所报考职位类别重点测查的专业知识,并具备良好的知识运用能力。

  (一)银保监财经类考试偏重考察与银行保险羁系相关的经济金融知识,包罗宏观经济学、微观经济学、钱币银行学、商业银行业务与经营知识、金融监治理论与实践、国际金融学、保险学等;

  (二)银保监财会类考试偏重考察与银行保险羁系相关的财政治理及会计核算等知识,包罗会计基础知识、会计准则及其实务应用、财政治理及治理会计相关知识、审计相关知识等;

  (三)银保监执法类考试偏重考察与银行保险羁系相关的执法知识,包罗法学基本理论、宪法、行政法、民商法、经济法、刑法、国际法等;

  (四)银保监盘算机类考试偏重考察信息技术理论与实务,包罗信息系统架构、软件工程与项目治理、数据库与数据挖掘分析、网络技术及应用、信息宁静及信息科技风险治理等;

  (五)银保监综合类考试偏重考察与银行保险羁系相关的经济金融知识和统计学、治理学、语言文学等学科知识。

  五、其他事项

  (一)试卷装订。“银保监财经类、银保监财会类、银保监执法类、银保监盘算机类、银保监综合类”五类职位的笔试试卷将按序排列,合订成一本。请考生务必凭据自己所报考职位类别选择正确的部门试题作答。

  (二)考试时间。考试时间为2019年11月23日14:00-16:00,共120分钟。

  六、试题题型(以银保监财经类试题为例,其他类别试卷题型结构相同)

  (一)经济金融基础知识单项选择题:每题0.5分,共20题,计10分。在每题给出的四个选项中,只有一项是切合题目要求的。

  1.一般用来权衡通货膨胀的物价指数是()。

  A.消费物价指数 B.生产物价指数

  C.GDP平均指数 D.交易价钱指数

  答:(A)

  (二)银保监财经类专业单项选择题:每题1分,共60题,计60分。在每题给出的四个选项中,只有一项是切合题目要求的。

  1.凭据凯恩斯主义的经济周期理论,经济之所以会发生周期性颠簸,是因为()。

  A.外部因素的变换 B.乘数作用

  C.加速数作用 D.乘数和加速数交织作用

  答:(D)

  (三)银保监财经类专业多项选择题:每题1分,共20题,计20分。下面各题,每题至少有两个正确答案,少选、多选或错选均不得分。

  1.凭据通货膨胀的体现形式差异,可区分为()。

  A.果真型通货膨胀 B.隐蔽型通货膨胀

  C.抑制型通货膨胀 D.温和型通货膨胀

  答:(ABC)

  (四)英语阅读理解题:每小题0.5分,共20题,计10分。阅读下列漫笔,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

  (一)

  There is much discussion today about whether economic growth is desirable. At an earlier period, our desire for material wealth may have been justified. Now, however, this desire for more than we need is causing serious problems. Even though we have good intentions, we may be producing too much, too fast.

  Those who criticize economic growth argue that we must slow down. They believe that the society is approaching certain limits on growth. These include the fixed supply of natural resources, the possible negative effects of industry on the natural environment, and the continuing increase in the world’s population. As the society reaches these limits, economic growth can no longer continue, and the quality of life may decline.

  People who want more economic growth, on the other hand, argue that even at present growth rate there are still many poor people in the world. These proponents of economic growth believe that only more growth can create the capital needed to improve the quality of life in the world. Furthermore, they argue that only continued growth can provide the financial resources required to protect our natural surroundings from industrialization.

  This debate over the desirability of continued economic growth is of vital importance to business and industry. If those who argue against economic growth are correct, the problems they mention cannot be ignored. To find a solution, economists and business community must pay attention to these problems and continue discussing them with one another.

  1.According to those who criticize economic growth, which of the following is NOT the reason that might cause economic growth to slow down?

  A.Our natural surroundings are in danger of being destroyed by industry.

  B.The fixed supply of natural resources marks a point beyond which growth cannot

  continue.

  C.The world’s population is ever increasing.

  D.More efforts are made to improve the quality of our life.

  答:(D)

  2.Those who want more economic growth believe that continued economic growth_________.

  A.is essential to the well-being of the society as a whole

  B.can provide the solution to all of our social problems today

  C.can never protect our environment from being polluted by industry

  D.can provide us with more natural resources for industrialization

  答:(A)

  3.The underlined word “proponents” most probably mean_________.

  A.arguments in support of something

  B.disagreements on something

  C.people who argue for something

  D.people who argue against something

  答:(C)

  4.The passage is mainly about_________.

  A.the contradiction between economists and business community

  B.the present debate on economic growth

  C.the advantages and disadvantages of economic growth

  D.the importance of the debate on economic growth

  答:(B)

  5.We may infer from the passage that_________.

  A.the author describes the case as it is

  B.the author is for economic growth

  C.the author is against continued economic growth

  D.the author is not worried about the problems caused by economic growth

  答:(A)

  中国银行保险监视治理委员会

  2019年10月

更多分享

时政热点

2019年2月份时政热点及模拟题汇总

2019年2月份时政热点及模拟题汇总(部门展示)(部门展示) 本文只显示部门内容,想要下载完整版扫描下方二维码关注加客服微信(shitubang-gk)回复【时政热点】即可!

[更多]

2019年1月份时政热点及模拟题汇总

2019年1月份时政热点及模拟题汇总(部门展示)(部门展示)  本文只显示部门内容,想要下载完整版扫描下方二维码关注加客服微信(shitubang-gk)回复【时政热点】即可!

[更多]

重磅!2019年“五一”劳动节假期调整后共四天!

  国务院办公厅关于调整  2019年劳动节假期部署的通知  国办发现电〔2019〕3号  各省、自治区、直辖市人民政府,国务院各部委、各直属机构:  经国务院批准,现将

[更多]

发表评论

验证码:         匿名发表    
提醒:网友评论仅供其表达小我私家看法,并不讲明本站同意其看法或证实其描述,请自觉遵守互联网相关的政策规则,严禁宣布色情、暴力、反动的言论。